tutorial: center & background pada POST TITLE

Macam mana nak center kan POST title:s: macam mana nak letakkan background belakang post title:face14: Boleh ke buat macam tu:s: . hee . banyak betul persoalan aku . Boleh je nak buat macam tu . maybe sesetengah orang cakap tak lawa . tak lawa tak perlu la buat kan . jum saya ajar kan:

Untuk center & letak background di post title:

:0h2: Design>edit html

:9n2: ctrl+F cari code :
h3.post-title {
:9v2: jumpa tak code macam ni?
h3.post-title {
margin: 0;
font: $(post.title.font);
}

.comments h4 {
margin: 1em 0 0;
font: $(post.title.font);
}

atau

h3.post-title, .comments h4 {
font: $(post.title.font);
margin: .75em 0 0;
}


:9x2:ctrl+c untuk copy kod di bawah ni dan ganti kan di code di atas ni:
h3.post-title, .comments h4 {
text-align:center;
font: $(post.title.font);
-moz-border-radius: 40px 10px;
border-radius: 40px 10px;
margin: .75em 0 0;
background:url(http://dl4.glitter-graphics.net/pub/960/960924wm6l862838.gif)
}
5 Preview dulu ok? if dah jadi baru SAVE.

P/S : Warna merah tu ialah URL untuk background, boleh tukar dengan URL background yang korang suka =)



Untuk center & letak background di gadget title:

1 sama macam di atas design>edit html

d408702d44383ed4394ce8a19356b435 ctrl+F dan cari kod :
h2 {
4199061f501eca26b90b5269a52bb4f5 then di bawah dia ada kod macam ni kan
h2 {
font: $(widget.title.font);
text-transform: $(widget.title.text.transform);
color: $(widget.title.text.color);
margin: .5em 0;
}
4b5fbfda470b94ce413638d9b844d384 ganti kan kod di atas dengan kod ini :
h2 {
text-align:center;
-moz-border-radius: 40px 10px;
border-radius: 40px 10px;
margin: 0 0 1em 0;

font: $(widget.title.font);
color: $(widget.title.text.color);
text-transform: uppercase;
background:url(http://dl4.glitter-graphics.net/pub/960/960924wm6l862838.gif)
}
b24d2d4df87e15282ddae0015c37cb08 dah siap? Preview dan SAVE . pasti kan tade Error k?

P/S : Warna merah tu ialah URL untuk background, boleh tukar dengan URL background yang korang suka =)

TAG: KiKi


TINGGALKAN KOMEN ANDA SELEPAS BUAT TUTORIAL NI YA?

33 comments:

  1. mmg na uat,tp ta paam laa ):
    teach mee dear (!)
    this my url-http://budabessezatyeqa.blogspot.com/
    my acc fb ?
    izzatieaffiqah@yahoo.com
    please,,i need your help laa dear ):

    ReplyDelete
  2. @saia zaty-saia eqa ! dear. i rasa u tak faham html kan? ssh nak buat.. u try ikot ape yg i kasi. buad slow2. then da pape ssh, tnye eh :D

    ReplyDelete
  3. @Schada cuba la buat.. slow slow .. nnt jd la.. hee

    ReplyDelete
  4. dah jadi thanx,
    follow blog kamu (=

    ReplyDelete
  5. jadi sudaa ! tengs . btw . follow my blog k arenothman.blogspot.com . wink wink ! try tengok . hanco suda blog aren . haha .

    ReplyDelete
  6. thanx...jadik...
    hehehe...suke2

    ReplyDelete
  7. kak,,teda p0wn code gitu kat html saya...

    ReplyDelete
  8. thanks for this tutorial ! its really help me .. :)

    ReplyDelete
  9. kenapa kod tu tk jumpa?? huhu sedihnye..nk buat..

    ReplyDelete
  10. jadi2..thanks yup jgn lupe lawat blog tak bpe spcl niwh..heee

    ReplyDelete
  11. http://anis-amalina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. dah jadi . thanks dear :)
    http://ceritafarahaimi.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. x jadi la...ni untuk template aper.....

    ReplyDelete
  14. Dear ,kenape tak bole nak tukar background ? saya nak colour pink punye :(
    http://try-to-be-awesome-girl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. @miss_bulan u tukar dekat code URL ~ cari URL background yg u nak <3

    ReplyDelete
  16. Dah jadi. Thanks for the tutor ya? Memang lama dah nak buat, tapi yang tutor sebelum nh, semua tak brp faham. Haha thankiyao :O

    ReplyDelete
  17. xjmpe lah kod tuh????????????

    ReplyDelete
  18. thankksss... jdi p0n . tp cmner plak nk cri background jenis lain ?> hiehe

    ReplyDelete
  19. sorry :]
    saya takde html yang camtuh =.=''
    camne nak buat ? :'[
    teach sikit x[

    ReplyDelete
  20. Heyyy , thankyou tau .Syu try dah then jadik .

    ReplyDelete
  21. Kak Mimi , maaf tanya , tapi saya tak boleh buat lah , sebab saya guna old template , macam mana erk ? :'(

    ReplyDelete

Thanks For Reading My Blogg
Please Drop You Suggestion or comments :)

 
Semua didalam Belog ini kepunyaan Cik Mimi Ruslan. ©copyright 2010-2013 CikMimiRuslan all rights reserved