tutorial: link Cute Hover


Elo peeps, ari ni saya rasa nak wat Tutorial lah . First try, gugup sikit . HAHA . :face42: . Saya nak ajar korang wat HOVER dekat link . Apa itu hover:s: cuba korang letak cursor korang dekat mana-mana link di BLOG saya tengok ada benda jatuh jatuh kan.. haa.. tu lah HOVER.. lawa tak? jum mulakan :7b2::9c2::s:



1 Dashboard->Design->Edit html->tick Expand html

2 tekan ctrl+F cari code ni

a:hover {

3 tekan ctrl+c copy code di bawah ni
color:#FF6699; background:url(URL ANDA DI SINI) ;background-repeat: repeat;
text-decoration:underline;

4 paste kan kod yang dah di copy di bawah kod a:hover

5 Then, Preview.. kalau x de pape error SAVE trus.

6 Kalau nak guna yang ini pun boleh, tak susah korang nak cari :


http://dl2.glitter-graphics.net/pub/738/738322z0khilo37b.gif


http://dl4.glitter-graphics.net/pub/590/590954kvcubheyvl.gif



http://dl7.glitter-graphics.net/pub/590/590967ozxbw1ivwz.gif


http://dl8.glitter-graphics.net/pub/1484/1484248avdo5gytjd.gif



P/S: SELAMAT MENCUBA

22 comments:

  1. awesome ! aku dpt buat doe ! yess ! SAYANG kt ang ! HAHAH . ;)

    ReplyDelete
  2. @Si Budakk :) nape x jadi? dah ganti kan salah satu gamba2 tu kt sini x? (URL ANDA DI SINI)

    ReplyDelete
  3. tak jadi puns,,ada khas utk mna2 template jerr ke?

    ReplyDelete
  4. x jadi pon... :(
    edit html yg sedia ad dh ke cmne??
    x pham...uhuk..~

    ReplyDelete
  5. aik , npe xjd ?
    ctrl+F tuu , actuall untuk ape ?

    ReplyDelete
  6. awak..template sye xde "a:hover }" tu la..camne?

    ReplyDelete
  7. kt mne na carik hover yg laen? ?

    ReplyDelete
  8. @Diba Badeh cari je bnda yg boleh gerak2.. :) dekat glittergraphics.com ade bnyk :D

    ReplyDelete
  9. tak jadi la........ tak reti la....

    ReplyDelete
  10. urm...hover yg pertama ke kedua? =S

    ReplyDelete
  11. npe hover 2 dye jdi kat belakang header??leh tlg btolkn x?

    ReplyDelete
  12. @iebah pastekan code tu dekat belakang a:hover bkn dkt blakang a:hover {

    ReplyDelete
  13. xboleh pun npe ek???????????

    ReplyDelete

Thanks For Reading My Blogg
Please Drop You Suggestion or comments :)

 
Semua didalam Belog ini kepunyaan Cik Mimi Ruslan. ©copyright 2010-2013 CikMimiRuslan all rights reserved